středa 14. září 2011

DEFINOVÁNÍ ZADÁNÍ


ZADÁNÍ
vychází z předchozích analýz, kdy Vltavu nechci využít pouze jako volnou parcelu či jako snadný nástroj pro vytvoření efektní stavby( plovoucí galerie atd.) . Pokud si z Vltavy budu něco „brát“  , tak využiji jednoho z hlavních potenciálů: 

Vltava = voda = zdroj energie = obnovitelnost=udržitelnost.

 Z Vltavy si tak beru její přirozenou podstatu a vnímám jí jako přirozený generátor energie. Zadáním se tak pro mě stává malá vodní elektrárna, kterou spojují s druhou funkcí. Druhou funkci přidávám k malé vodní elektrárně z několika níže zmíněných důvodů.
  • MVE bude generovat energii, která bude částečně distribuována(prodávána) do veřejné sítě
  • MVE je generátorem elektřiny, ale nejedná se o objekt, který by danou lokalitu „oživil pro veřejnost“. Druhá funkce by měla proto sloužit především veřejnosti a měla by vycházet z potřeb/nedostatků/souvislostí dané lokality a měla by přispět k oživení /doplnění/rozšíření  dané lokality.
  • Druhá funkce bude v symbióze s MVE. MVE by totiž primárně sloužila jako zdroj energie (teplo, světlo) pro tuto funkci
  • Druhá funkce by měla sloužit veřejnosti, ale zároveň by měla být ve vlastnictví soukromé osob. Výdělek z tržby by měl pak velkou váhu v celkové návratnosti investice. Dá se říct, že druhá funkce bude svým provozem „vydělávat“ a přispívá tak k rychlé návratnosti vložené investice (například do nákladnější technologie MVE)
 
MÍSTO
  • Dětský ostrov –  regenerace ostrova, ostrov rekreační, nyní  dětská hřiště, zeleň
  • Štítkovský jez – jeden z možných použitelných jezů, sloužící jako zdroj energie, umístění turbíny generující  energii

  
2. FUNKCE

varianta a) LÁZNĚ

V Praze se nacházelo v minulosti několik plováren/lázní , všechny však  postupně zanikly. Dětský ostrov je v přímém kontaktu s vodou, jedná se o velmi atraktivní a zároveň dobře dostupné místo. Obnova tradice plováren/lázní se tak přímo nabízí.
Z ekonomického hlediska je rovněž velká výhoda, že lázně by byly zásobovány plně energií z MVE. Provoz lázní je, co se celkového provozu (vyhřívání bazénů, sauny atd.) velmi náročný a díky MVE by objekt byl zcela nezávislý na dodávkách z veřejné sítě a provozní náklady by klesly na minimum. 


varianta b) EKOLOGICKÉ CENTRUM

Další možnost je vytvoření  „ekologického centra“.  Dětský ostrov by fungoval jako „idylický ostrov“. Samotný ostrov k tomu napomáhá svojí odtržeností od ostatního, kompaktností . Centrum (celý ostrov) by fungovalo jako osvěta veřejnosti ve věcech obnovitelných zdrojů, ekologie a dalších. Centrum by pořádalo semináře pro veřejnost, akce, programy. Funkce by tak vycházela z podstaty malé vodní elektrárny a rozvíjela ji v širších souvislostech.  MVE by se tak stala částí celku. 





 

Žádné komentáře:

Okomentovat