sobota 17. září 2011

SUMARIZACE MOŽNOSTÍ ZADÁNÍ


Je možné zvolit více cest, najít různé přístupy, toto slouží spíše pro mé utřídění myšlenek, selekci a výběr zadání, které vyplývají z dřívějších debat:

1.       MALÁ VODNÍ ELEKTRÁRNA + DOPLŇUJÍCÍ FUNKCE  LÁZNĚ
Varianta, která je popsána ve starším záznamu blogu. Malá vodní elektrárna situována na Dětské ostrově, generující energii, která by částečně sloužila jako energie pro doplňující funkci a zbytek energie je distrubuována do sítě a zásobuje ročně asi 2000 pražskcýh domácností. Doplňující fce (např. Lázně – odůvodnění viz předchozí záznam)

+
·         Zásobování domácností energií
·         Využití obnovitelných zdrojů, ekologie
·          Vložení nového elementu do území – lázně

-
·         Částečně založeno na byznysu, penězích, na výdělečností MVE
·         Přesně definována lokalita –dle jezu
·         Otázka odkupování energie

2.       EKOLOGICKÉ CENTRUM + MALÁ VODNÍ ELEKTRÁRNA
Ekologické centrum  soběstačné, využívající energetické zisky z malé vodní elekrárny. Prezentace šetrného přístupu k životu. Určitý platforma, možnost pěstování  zeleniny a ovoce v centru Prahy ,proč dovážet ovoce a zeleninu ze Španělska, možná platforma pro farmářské trhy.

+
·         Prezentace šetrného přístupu
·         Vytvoření  platformy pro tržiště, možnost pěstování zeleniny v centru Prahy
·         Prezentace šetrného přístupu má možná větší dopad na ekologii  než vytvoření samostatné MVE, která zásobuje 2100 domácností. Principy aplikované v tomto centru si můžou lidé osvojit a může se získat ve finále víc (lidé změní přístup v běžném životě)
-
·         Nutno napojit na MVE, přesně daná lokalita
·         Bylo by to opravdu ekologické, co by se tam dělo v zimě? Možnost skleníků, skleníky už ale nejsou ekologické ( drahé vytápění i když z přírodních zdrojů), je ekologické pěstovat rajčata ve skleníku v zimě, není to proti proudu přírody?


3.       SOBĚSTAČNÝ PRVEK – PLOVOUCÍ OBJEKT

Plovoucí  soběstačný objekt (loď) energeticky nezávislý na okolí.  Řešení určitého sociálního problému vznikajícího v metropoli. Plovoucí objekt  tak může být např. azylový dům pro bezdomovce, dům na půl cesty, dětský domov...Centrum města nemá již dostatek stavebních ploch. V Praze každý rok přibývá lidí bez domova, nezaměstnaných, lidí s určitými problémy, atd.  Řešení co s těmito lidmi však není.  Jednotlivé městské části nemají buď dostatek financí na provoz takových objektu řešících tento problém, nebo tento problém  na svém území ignorují, popřípadě nemají výše zmíněnou parcelu pro umístění takového zařízení.

Komunita – je společenství lidí, které sdílejí určitou oblast (omezenou prostorově, jejich společnými zájmy atd.)

Plovoucí soběstačná „loď“  by se stala tak určitým útočištěm, Noemovou archou, základnou -  komunitním objektem, který nabízí řešení dané cílové skupině – ubytování, možnost pracovních příležitostí atd., komunita má mezi sebou pevné vazby, avšak je i konfrontována s přímou návazností na okolí , vzhledem k umístění - centrem Prahy,neztrácejí se tak vazby na okolí.
Plovoucí objekt je energeticky nezávislý  využívá své pozice na Vltavě a získává z ní pomocí tepelného čerpadla teplo. Elektrická energie může být získána různými způsoby (solární panely atd.).
Investiční náklady na provoz jsou tak sníženy na minimum, jedná se pouze o vstupní investici (státu).




3 komentáře:

  1. http://www.dedictvivysociny.cz/kultura/pamatky-50/technicke-2/?id=589

    OdpovědětVymazat
  2. pavlino, vsechno je zajimave a ze vseho se da udelat tema na diplom, zkuste jedno tema vybrat, ph

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, po delším váhání jsem se pro jednu věc rozhodla. Zítra dodám na blog. P.

    OdpovědětVymazat